Kära vänner,

Situationen som pågår i vår omvärld är omskakande och fruktansvärd på så många sätt. Vi reagerar alla olika på det som sker och det är naturligt att vi känner olika saker som rädsla, oro eller vanmakt inför det som sker. Men i dessa tider – som alltid i våra liv – är Guds ord vår fasta grund och det vi behöver gå till för att få vägledning. Guds ord har något att säga om alla tider vi går igenom och jag skulle vilja uppmuntra dig att läsa 1 Tessalonikerbrevet 1, 4 och 5 för att hämta vägledning. 


Ett utdrag från 1 Tess 5 säger så här: När det gäller tider och stunder, bröder, behöver vi inte skriva till er. Ni vet själva mycket väl att Herrens dag kommer som en tjuv om natten. När folk säger: ”Fred och trygghet”, då drabbar undergången dem lika plötsligt som värkarna hos en kvinna som ska föda, och de slipper inte undan. Men ni, bröder, lever inte i mörker så att den dagen kan överraska er som en tjuv. Ni är alla ljusets barn och dagens barn. Vi tillhör inte natten eller mörkret. Låt oss därför inte sova som de andra utan hålla oss vakna och nyktra. De som sover, de sover om natten, och de som berusar sig är berusade om natten. Men vi som tillhör dagen ska vara nyktra, iförda tron och kärleken som rustning och hoppet om frälsning som hjälm. Gud har inte bestämt oss till att drabbas av vredesdomen utan till att vinna frälsning genom vår Herre Jesus Kristus. Han har dött för oss för att vi ska leva med honom, vare sig vi är vakna eller insomnade. Uppmuntra därför varandra och uppbygg varandra, så som ni redan gör.


När vi lever med Herren och hans ord får vi ett utgångsläge där vi inte behöver överraskas eller skrämmas. Vi kan lita på att han kommer leda varje steg när vi är vakna och nyktra i allt som sker. Be Gud att visa dig vad det innebär. I 1 Tess 4:1 skriver Paulus om att vi ska fortsätta leva ett liv som behagar Gud, ja ännu mer än vi tidigare gjort. Det är en uppmaning till oss alla att fortsätta leva våra liv på ett gudfruktig sätt och på det sättet bli ljus i mörkret för de människor som inte känner Herren. Är du ungdom ska du fortsätta att förbereda dig för livet i studier eller på andra sätt, är du småbarnsfamilj vill Gud hjälpa dig att fortsätta ta ansvar för barn och familj och arbete på ett sätt som behagar Gud, är du äldre har Gud ett syfte för dig i den tiden – på samma sätt för alla tider vi befinner oss i livet. 

I 1 Tess 5:20-21 skriver Paulus också: Förakta inte profetior, men pröva allt, behåll det goda och håll er borta från allt slags ont. På det här området behöver vi också vara förankrade i Guds ord, nyktra och vaksamma, så vi inte sväljer allt som kommer till oss utan prövar allt och behåller det som är gott. 


Utöver detta har vi givetvis en kallelse att be för Ukrainas folk som lider och flyr och för alla som har makt och inflytande i den här situationen. Det gör vi gemensamt vid våra öppna gudstjänster och vid våra två bönetillfällen för församlingen varje vecka på fredagar klockan 09.00 på Zoom och på söndagskvällar 18.00 i kyrkan och på Zoom. Det är viktiga tillfällen och inte minst en styrka att vara samlade tillsammans på samma plats. 

Guds rika välsignelse önskar jag er alla

Per-Åke Eliasson, mars 2022

HÄR kan du läsa mer om den gåva församlingen samlat in i samband med kriget i Ukraina och vad den resulterat i.