Lördagen den 22 maj var det dags för den årliga scouthajken som detta år var förlagd vid ett gammalt grustag nära Närkeskil. Platsen hade en spännande natur med en sjö omgiven av branta sandsluttningar där scouterna utmanade varandra i diverse tävlingar; allt från längdhopp till hinderbana. Temat för årets hajk var ”Scoutverkstan” och det var 24 förväntansfulla scouter som kom med glatt humör och sina ryggsäckar laddade med gott fika.

Varje termin lär sig scouterna olika saker och tränar för att ta ett märke. En del av hajken innehöll märkestagning och scouterna fick var och en visa upp vad de hade lärt sig och vilken kunskap de hade fått. De yngsta scouterna tog knivmärket och fick berätta om knivens delar, hur man täljer på ett säkert sätt och visa hur man slipar en kniv. En kunskap som de kan ha med sig resten av livet. Några scouter visade upp olika knopar som de tränat på och berättade vad de skulle användas till. Ytterligare några tog sjukvårdsmärket där de fick både visa och berätta vad man gör om man kommer till en olycksplats och vad man säger när man larmar 112.

De äldsta scoutena tog byggmärket och byggde en flotte, som de sedan med lite bävan skulle sjösätta och se om den flöt. Det var två modiga grabbar som var först ut att prova. Även om den ena paddeln flöt i väg och de fick kämpa lite för att få flotten åt rätt håll så var första turen lyckad.

Under eftermiddagen fick scouterna prova på olika scouthantverk. De täljde barkbåtar som sjösattes i sjön. De tillverkade en kapsylskramla som sedan användes på kvällens lägerbål till att skramla med och heja på i olika tävlingar. De fick också göra en egen visselpipa av rönn och till sist fick de lära sig att karda ull och tova och tillverka små bollar i olika färger. En varm och solig eftermiddag som avslutades med ett svalkande bad i sjön.

Kvällen avslutades med ett lägerbål som innehöll de traditionella lägerbålssångerna som ”temperaturen” och ”August och Lotta” och ljudet från de nytillverkade kapsylskramlorna ekade ut över sjön. Det blev både roliga historier, drama och olika tävlingar. Lägerbålselden brann och scouterna åt nypoppade popcorn från grytan över den egensurrade trefoten som byggts under dagen.Det var glada och trötta scouter som satte sig i bilarna för att åka hem och sova!

Tack för den här terminen alla härliga scouter! 

/Jenny Kihlberg