Den 27 januari 2020 är det 75 år sedan dödslägret Auschwitz-Birkenau befriades av ryssarna. Minnesdagen uppmärksammades på Kristet Center Örebro med tal, sång och besök av en överlevare. Under kvällen samlades det också in pengar till ett ålderdomshem i Israel för överlevare från Förintelsen.

Hania Rosenberg överlevde nazisterna

Hania Rosenberg talade under söndagskvällen den 26 januari till de närmare 400 besökarna på Kristet Center Örebro. Hon föddes och levde sina första år i den polska staden Oświęcim, som är det polska namnet på Auschwitz. När tyskarna ockuperade Polen deporterades hon och hennes föräldrar till ett getto. En dag bestämde sig hennes mamma för att skapa en flyktväg för Hania Rosenberg. I ett skört ögonblick lyckades modern uppehålla vakten och släppa ut Hania Rosenberg ut gettot. Hania Rosenberg, 8 år, flydde över fältet och hamnade hos en polsk bondfamilj som tog hand om henne, gömde henne och skyddade henne ända till befrielsen av Auschwitz-Birkenau den 27 januari 1945. Då visste hon inte hur det hade gått för hennes föräldrar. Men efter en tid nåddes Hania Rosenberg av nyheten att hennes mamma var vid liv och befann sig i Sverige. Det var inte många ögon torra i lokalen när Hania Rosenberg beskrev mötet på den värmländska tågstationen med sin mamma. Då hade flera år förflutit sedan hon skickat iväg sin dotter genom gettots taggtrådsförsedda grind.

Svaret på död är liv

Flera talare under kvällen, inklusive Hania Rosenberg, uppmärksammade behovet av att alltid stå upp mot antisemitism och rasism i vilken form den än uttrycker sig. Riksdagsledamoten Hans Eklind inledde med att säga att antisemitism tyvärr inte bara hör till historien.

”Kärlek kommer alltid att vara det främsta botemedlet mot antisemitism och rasism.” sa Hans Eklind

Ulf Cahn, generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen, talade om judiskt liv. Han berättade hur många överlevare efter Förintelsen, trots sina fruktansvärda trauman, ändå fortsatte att leva, bilda familj och arbeta. Judiskt liv var och är fortfarande svaret på Förintelsen.

”Svaret på mörkret ska vara ljus. Svaret på hat ska vara kärlek. Svaret på död ska vara liv.” Ulf Cahn

Stor gåva till äldreboende för överlevare

Mot slutet av kvällen som också var fylld av sång och musik på både hebreiska, engelska och svenska gjordes också en insamling till projektet Amigour. Genom Förenade Israelinsamlingen har församlingen fått kontakt med detta äldreboende, särskilt utformat för överlevare från Förintelsen. Söndagkvällen resulterade i att 160 000 kronor doneras rakt in i arbetet på Amigour.