KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Onsdag 19:00
Guds ord räcker!
Anders Gerdmar
Webb-tv

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Samuel Huss & ungdomarna
Webb-tv
Promiseland
Byggoffer

Söndag 18:00
Nattvardsgudstjänst

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Soluppgång ger hopp åt Christine

sunrise_christine1

Barnhjälp Soluppgång har nyligen fått många nya faddrar i Polen. Totalt är det 240 barn som fått polska faddrar. Vid vårt senaste besök i Uganda passade vi på att träffa några av dem. Mötet med 75-åriga Christine och hennes tre barnbarn berörde på djupet.

Vi hittar farmor Christine en halvtimmes bilresa ut från huvudstaden Kampala. Efter fem minuter ut i bushen från landsvägen känns det som att kliva ut i ingenstans när bilen stannar.
Kan man verkligen bo här?
Christine har förlorat tre av sina sex barn, och som traditionen är i Uganda har hon därför fått ta hand om sina avlidna söners barn. Kommen till åren blev hon alltså småbarnsmamma på nytt när Irene, 10, Ivan, 9, och lille Jordan, 3, flyttade in.
Den gamla kvinnan blir mycket glad över att se oss.
- Jag har inte många tänder kvar att le med, men jag är mycket glad över att se er, säger hon och visar upp ett härligt tandlöst grin.
Hon bor alltså långt borta från civilisationen i ett enkelt tegelhus med två rum. Huset kunde hon bygga med hjälp av pengar hon fick när hon sålde en tomt. De fyra personerna i familjen delar på två sängar och ute på tomten står en rund byggnad, det traditionella ugandiska köket.
Christine har bott här i 62 år.
sunrise_christine2
Genom att gå runt till grannarna och hjälpa till i trädgårdarna och hemmen skrapar hon ihop lite pengar, men mest får hon betalt i mat och råvaror. Hon har dessutom hjälp av sin äldste son, som bor i grannskapet. När han lyckas få fram mat kommer han förbi och delar med sig.
– Mat är inte ett bekymmer för oss, berättar Christine. Det är värre med att få barnen till skolan.
Skolan ligger långt bort och Ivan och Irene måste gå utmed farliga vägar för att komma dit. Christine berättar att barnen samlas i grupper och går tillsammans, men bara under det senaste halvåret har två barn dödats på väg till skolan.

Vårdsituationen osäker
Mor- och farföräldrar som tar över vårdnaden av sina barnbarn älskar oftast barnen mycket, men de har problem att möta utbildningsbehovet.sunrise_christine4 Skolgången är helt avgörande för barnens framtid i Uganda.
Om Christine dör är vårdsituationen osäker för de tre barn-barnen, som alla är nyligen intagna i Soluppgångsprogrammet.
– En av barnens mamma lever, men hon har inte hjälpt till på länge, inte ens när jag var sjuk i ett år, säger Christine.
Trots det hopplösa i situationen är Christine inte nedstämd eller deprimerad. Hon skrattar många gånger och får hjälp att hålla uppe stämningen av lille Jordan, som är en riktig liten solstråle.
– Utan Guds hjälp hade det inte sett ut som det gör för oss, säger Christine. Utan Herren klarar vi oss inte.
Vad gör dig glad?
– God mat är min stora glädje i livet, säger hon. Jag gillar ett stadigt mål med matuke, fisk och kött.
– Men jag föredrar ris och kött, flikar ständigt pratglade Jordan in.
Mötet med Christine och hennes familj lämnar ett djupt intryck. Förut var framtidsutsikterna inte särskilt ljusa. Men tack vare medel från ett par sponsorer i Polen kan de tre barnen nu gå i skolan och få en utbildning. Det ger hopp för deras framtid.

Artikeln är från Soluppgångs Nyhetsbrev 2/2009.

Publicerad: 2009-10-13
Text: Linus Hugosson
Foto: Linus Hugosson