julkonsert-topbnr_2.jpg

Julkonsert_bnr_biljetter_kc.jpgKCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Öppna förskolan - en plats att dela vardagen

171214-OF-1.jpg
 
Klockan är nio och cafeteriavagnen rullas fram. Det är pyntat med ballonger och laddat för pyssel, lek och gemenskap. När hemsidan besöker Öppna förskolans terminsavslutning träffar vi ett tjugotal barn, ett tiotal vuxna, och en populär katt.

 
171214-OF-2.jpg
 
Två familjer är på plats klockan nio. En halvtimme senare har en explosionsartad utveckling skett i besöksantalet och leken och fikandet är i full gång. Mamma Silvia är här med tre barn; Isak, snart 3 och tvillingarna Matheus och Daniel, 1 år.
– Jag är här för att träffa andra mammor, för det sociala, säger hon.
171214-OF-3.jpgOch kollegialt blir det bland mammorna, som utbyter erfarenheter och tankar. Pappa Fredrik är i dag ensam pappa på plats, men dottern Noomi är lika nöjd för det.
– Vi har prioriterat att komma hit för Noomis skull. Hon tycker det är kul att träffa alla barn, säger Fredrik.
Vid långborden är pysselfabriken i full fart. Av toarullar, vita papper och guldiga piprensare står snart många konstnärliga skapelser kompletta. De ska föreställa änglar och kräver både knåpande och tålamod. Och kanske lite hjälp.

Som väl är finns inte bara föräldrar på plats, utan även ett par värdinnor, och de är behjälpliga med det mesta. En av dem är Birgitta Lindberg.
– Jag vill vara med och uppmuntra föräldrar genom att bistå på det sätt jag kan, och jag tror att Öppna förskolan kan få vara ett andrum för både föräldrar och barn, säger hon, påpassad av en ivrig pysslare.
 
171214-OF-5.jpg
 
Fikavagnen står framme ända till det börjar dra ihop sig för sångsamling. Den dominanta kaffedoften kan möjligen avslöja att koffeinkrävande föräldrar lider av sömnbrist, eller att kaffe är en social dryck. Eller både ock. Stämningen är i vart fall både pigg och social och i sorlet hittar hemsidan Jenny, som strax ska leda sångsamlingen tillsammans med Misse.
 – Öppna förskolan är tänkt att vara en mötesplats för föräldrar som är hemma med sina barn. Här ska man kunna dela livet i all enkelhet. Det som är extra kul med den här öppna förskolan är att vi har en stor åldersbredd i barngruppen. Det är alltifrån spädbarn till femåringar, och vi har anpassat innehållet därefter, berättar hon.

171214-OF-4.jpg
 
Vem är då Misse? Jo, det är en talande mjukdjurskatt som bor i en guldlåda.
Den som vill träffa honom livs levande är välkommen på Öppna förskolans uppstart den 18 januari. Eller någon annan torsdag under terminen, mellan klockan 9 och 11.


Publicerad: 2017-12-20
Text: Lina Hagström
Foto: Amanda Jansson