julkonsert-topbnr_2.jpg

Julkonsert_bnr_biljetter_kc.jpg



KCMEDIAknapp.jpg



banner-podcast150px.jpg



UppdragSverige-knapp.jpg



VarldenIdag.jpg



STH.jpg



Kanal10.jpg



oppna



Scout-knapp.jpg



Denna Vecka

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Scouthajken "Nybyggarna"

170525-Scout-2.jpg
 
När de första informationslapparna delades ut om scouternas årliga hajk ut började en lång väntan för otåliga scouter. Men i Kristi Himmelsfärdhelgen var det så äntligen dags. 12 förväntansfulla scouter samlades klockan nio på morgonen för att lasta in i bilarna och bege sig mot målet för resan, gården Vrana ungefär en halvtimmes bilresa utanför Örebro.

Väl framme började utlastningen. Den är ett kapitel för sig, barnen fick lov att gå många vändor för att få ned alla slanor, presenningar, snören, trangiakök och allt annat man behöver när man är på hajk. Temat för årets hajk var nämligen nybyggarna och scouterna skulle, tillsammans med sina ledare, bygga både vindskydd och eldstad.

När vindskydden hade börjat ta form och eldstaden var färdig var det så dags för lägrets första matlagning. Det är alltid lika intressant att försöka laga mat till 16 personer på trangiakök, men till slut hade alla fått mat i magen och tallrikarna var någorlunda diskade.

170525-Scout-1.jpgUnder hela hajken pågick en tävling mellan de tre olika patrullerna; älgen, ugglan och örnen. Gemensamt för alla tävlingarna var att de på ett eller annat sätt följde temat nybyggarna. Till exempel fick lagen tävla i måttuppskattning, samarbete, försöka pussla ihop scoutlagen och mycket mer.

Dag ett var mycket lång, och ungefär klockan tre på eftermiddagen var det nog flera som gärna hade gått och lagt sig. Men det var nog tur att de inte gjorde det, för tänk vad de hade missat! Taco på stekhäll, bada i badtunna, kubb, fotboll, upptäcktsfärder och inte minst lägerbålet!

Under lägerbålet fick scouterna och deras ledare delta i klassiska lägersånger, korvgrillning och lekar. Alla olika patruller bidrog på något sätt till programmet, antingen genom drama eller tävlingar och lekar. Kvällen avrundades med en andakt och scoutbönen innan trötta scouter (och ännu tröttare ledare) fick gå och bädda ner sig i de båda vindskydden. Och hur bra sover man då på scouthajk? Ja, det kan man undra. Fråga gärna ledarna i tjejernas vindskydd, klockan tre på natten hördes det nämligen röster inifrån sovsäckarna.
– Får man gå upp nu?
– Är det morgon nu?
Skogens fåglar tycker nämligen att klockan tre är morgon, och sätter igång med sin konsert som väcker alla som försöker sova.
Men på något sätt, fåglar och myggor till trots, somnade alla om och sov som stockar när det var dags för väckning kvart över sju.

Efter en härlig frukost ute i det fria var det dags för avslutande tävlingar och prisutdelning i patrullkampen, innan allting skulle rivas och packas in i bilarna igen. Därefter väntade den sista överraskningen, alla scouter skjutsades med traktor och kärra upp till vägen där de plockades upp och skjutsades hem igen.

Väl hemma hälsades alla välkomna tillbaka av scoutledare Jenny som bjöd alla barn, ledare och föräldrar på jordgubbstårta innan det var dags att bege sig hemåt och försöka ta ikapp förlorad sömn.
 
170525-Scout-3.jpg


Publicerad: 2017-07-06
Text: Hanna Sandell
Foto: Hanna Sandell