KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Onsdag 19:00
Guds ord räcker!
Anders Gerdmar
Webb-tv

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Samuel Huss & ungdomarna
Webb-tv
Promiseland
Byggoffer

Söndag 18:00
Nattvardsgudstjänst

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

"Hoppet höll oss uppe"

170122-Minnesdag-6.jpg
 
– Vi arrangerar den här kvällen för att minst en gång per år stanna upp och tänka ”Hur var det möjligt? Hur kunde det ske?”. Vi vill med denna kväll visa respekt och hedra offren, men också ödmjuka oss inför Gud och be för det judiska folket och landet Israel, inledde Per-Åke Eliasson minnesdagen för Förintelsens offer på Kristet Center den 22 januari.


Under kvällen framfördes musik och sång i olika konstellationer. I en ljuständningsceremoni stannade de samlade i lokalen upp i stillhet och bön när ljusen tändes ett efter ett.
 
170122-Minnesdag-5.jpg
 
170122-Minnesdag-2.jpgEn överlevares berättelse
Livia Fränkel, som efter ockupationen av Ungern 1943 transporterades till Auschwitz-Birkenau, berättade tydligt och sammanhängande om sina fruktansvärda upplevelser under Förintelsen. Redan som liten flicka fick hon uppleva antisemitism och förföljelse men i sitt hem i Transsylvanien som sedan blev Ungern levde hon ändå rätt så skyddad från krigets fasor. Men successivt stramades levnadsvillkoren åt allt hårdare i och med "judelagarna". Hon och hennes familj blev så småningom placerade i ett getto där de en försommarmorgon beordrades att packa endast en väska var och åka med godståg mot en då okänd slutstation.

– När dörrarna öppnades från boskapsvagnarna tvingades män gå i en grupp och kvinnor i en annan grupp. Det var kaos. Jag ville ta farväl av pappa, men det var försent. Den natten var jag övertygad om att dessa var mina sista timmar. Jag var bara 16 år gammal, berättade Livia Fränkel.

När Livia och hennes syster skulle gå åt höger var deras mamma tvungen att gå åt vänster.
– Vår mammas sista ord var: ta hand om varandra flickor! Den dagen dog båda mina föräldrar i gaskammare. Jag och min syster leddes in i baracker där vi tvingades klä av oss nakna, de klippte av oss håret och jag minns mina svarta lockar falla. Vi duschade i kallt vatten och fick randiga kläder. Vi var så förnedrade! minns Livia Fränkel.

Livia, som genom sin berättelse inte lämnade någon oberörd, delade ytterligare en tanke.
– Tänk om världen hade varit mer öppen och välkomnat oss? Då hade kanske utgången varit en annan.
 
170122-Minnesdag-3.jpg
 
Göra skillnad
Ulf Cahn, generalsekreterare i Förenade Israelinsamlingen, talade utifrån det stycke i Andra Mosebok där Faraos mördande av Hebreiska pojkar kanske förmodligen utgjorde det första försöket till förintelse av det judiska folket genom världshistorien. Med exempel från det bibelsammanhanget visade han också på att den som lyder Herren och hjälper hans folk blir rikligt belönade.
– Låt oss agera! Var beredd att göra skillnad när det behövs, gav Ulf Cahn som en uppmaning.

Mot slutet av minneskvällen gjordes en insamling till en utbyggnad av ett äldreboende för överlevare från Förintelsen, placerat i Tel Aviv, Israel.
Kvällen avslutades med en gemensam välsignelsesång för Israel.
 
170122-Minnesdag-4.jpg
 
MISSA INTE att dela, sprida och själv minnas och göra något för att detta aldrig får upprepa sig!
På www.kcplay.se kan du höra Livia Fränkels gripande berättelse. 


Publicerad: 2017-01-25
Text: Maria Bernhardsson
Foto: Johan Hagström