KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Onsdag 19:00
Guds ord räcker!
Anders Gerdmar
Webb-tv

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Samuel Huss & ungdomarna
Webb-tv
Promiseland
Byggoffer

Söndag 18:00
Nattvardsgudstjänst

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Det Andra Israel - En helg av både fest och allvar

160508-DAI.jpg
 
Den 7-8 maj hölls den årliga Israelkonferensen med temat “Det Andra Israel - judisk-kristna relationer”.


Helgen inleddes på lördagkvällen då församlingen gästades av Ulf Cahn, generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen/Karen Hayesod. Med allvarsam ton målade Cahn upp en bred men också personlig bild över hur det är att vara jude idag i Sverige, men också i Europa. Temat som präglade kvällen var den växande antisemitismen och Cahn påminde publiken om att detta inte är någon ny företeelse utan ett uråldrigt hat som funnits sedan Faraos dagar och som vi inte kan acceptera utan måste bekämpa. Med värme mitt i det allvarsamma utmanade Cahn till att stå upp för Israel och judar och ta antisemitismen på allvar.
– Vi måste bestämma oss på vilken sida vi står på, fastslog Ulf Cahn.
Men i kontrast till den mörka bilden så lyfte Cahn också fram Israel som “ett ljus bland folken” och nämde flera exempel på hur Israel får vara till välsignelse för världen; inte minst genom sin innovativa teknik inom sjukvården. Därefter riktade han sig till åhörarna med utmaningen om att föra detta vidare och avslutade med orden:
– Ni behövs! För folket, landet, staten. Ni är våra vänner ute i det svenska samhället. Ni kan hjälpa oss att få bättre liv.
 
160508-DAI-1.jpg
 
Investering i framtiden och en historisk tillbakablick
På söndag förmiddag låg fokus på forskningscentret för judisk-kristna relationer vid högskolan The Max Stern Yezreel Valley College i Israel. Församlingen gästades åter av Sagi Melamed, biträdande rektor för högskolan, som “välkomnades hem” av pastor Per-Åke Eliasson.
– Yes, coming home! You took the words of my mouth, utbrast Sagi Melamed och konstaterade med glädje att det var tio år sedan den första kontakten med församlingen knöts och fem år senare började drömmen om forskningscentret ta form.
Det började som en dröm att försöka hela relationen mellan judar och kristna, ingen lätt uppgift att ta sig an och en väldigt ambitiös uppgift. Sagi Melamed jämförde visionen och drömmen med grundarna till Google, Facebook och Microsoft. De drömde inte om att förändra världen, men de gjorde det.
 
160508-DAI-2.jpg
 
Under det gångna året har allt fler från hela världen kommit till centret för att utbilda sig, bland dem många ledare och pastorer. Centret inbjuds också allt oftare till olika sammanhang att tala om Israel. Utöver det har de utökat sitt arbete med att utbilda judar, och inte bara kristna.

Sagi Melamed avslutade med att knyta tillbaka till sina inledningsord:
– Tänk på er själva som de första investerarna i Google, Facebook och Microsoft.
Därefter tog pastor Per-Åke till orda och talade utifrån Bibeln om att det judiska folket är en välsignelse för alla. Genom en historisk och en profetisk genomgång av Israels 4000 år visade Per-Åke på och att det finns många skäl att stå upp för Israel och det judiska folket.
160508-DAI-3.jpg
Insamling och galakväll
Israelhelgen avslutades med den årliga Galakvällen till förmån för forskningscentret. Medverkade gjorde Ulf Cahn, Sagi Melamed och vice beskickningschef för Israels ambassad, Asaf Segev. I en festlig och högtidlig, men ändå familjär stämning, varvades varma och inspirerande tal med alltifrån klassiska till mer fartfyllda sånger på både hebreiska, svenska och engelska.
– Att ha vänner, särskild på en plats som Sverige, är väldigt väldigt viktigt. Så tack för er support. Det är väldigt uppskattat, sa Segev.
Som avslutning på hela konferensen sjöng kören ut “Jerusamlem, peace over you”.
  
Under förmiddagens och kvällens insamling samlades runt 250 000 kr in till högskolans forskningscenter för judisk-kristna relationer.
 
160508-DAI-4.jpg
 
Ta del av galakvällen som bildspel eller via KCPlay.se


Publicerad: 2016-05-11
Text: Johanna Nogueira
Foto: Johan Hagström