julkonsert-topbnr_2.jpg

Julkonsert_bnr_biljetter_kc.jpgKCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Låt oss aldrig glömma

160131-Minnesdag-1.jpg
 
Kyrksalen på Kristet Center Örebro är fullsatt söndagskvällen den 31 januari. De som kommit hit ikväll har kommit för att stå med det judiska folket men också för att stå emot antisemitismen, i vilken form den än tar sig uttryck. Att uppmärksamma minnesdagen för Förintelsens offer är kanske viktigare än någonsin.
 
160131-Minnesdag-7.jpg
 
"Vi minns Förintelsen en gång per år, men för de som själva varit med om det lever minnena varje dag och varje natt, kanske särskilt på natten”. Detta konstaterar Ulf Cahn, själv barn till en överlevare, som var en av talarna under kvällen. Orden talar starkt till mig och de berör mig av just den anledningen att jag vet att jag aldrig någonsin kommer kunna förstå vad dessa miljontals människor fick uppleva.

Men Elisabeth Citrom, en överlevare från Auschwitz Birkenau, låter oss få en glimt in i de år av förföljelse, förnedring och förintelse hon och hennes familj upplevde. Genom att ta oss tillbaka till klassrummet när hon var sju år och upplevde den första förnedrande handlingen mot henne för att hon var ett judiskt barn sätter hon fingret på hur utbrett hatet mot judarna var bland vanliga människor och medborgare. Den 85-åriga kvinnans minne sviker henne inte och det är med detaljer och precision hon fortsatt delar sin berättelse. Många saker är svårt att ta in medans andra tränger rakt in i hjärtat. När hon berättar om den stund hon helt ovetandes såg sin mamma och mormor för sista gången är det som att hon ger mig en möjlighet att faktiskt kunna förstå och sätta mig in i situationen. Jag som själv är både mor och dotter. Smärtan väller upp i mig. ”I Auschwitz sken aldrig solen, över Auschwitz fanns ingen himmel. Det var bara ett stort mörkt täcke”. Orden använder hon för att beskriva den plats där över en miljon människor mördades under några få år.
 
160131-Minnesdag-5.jpg
 
Den där klumpen i halsen återkommer flera gånger under kvällen. Under den dikt som Ulf Cahn läser, i sånger, böner vi ber tillsammans om förlåtelse och böner för det judiska folket och Israel. När de sex ljusen tänds ett efter ett till tonerna av cellomusik och vi hedrar de sex miljoner judar som förintades då tänker jag att det är bra att känna smärta och sorg i det här sammanhanget. Det är ändå bara en promilles del av den smärta dessa människor fick utstå och fortfarande idag får utstå.

160131-Minnesdag-2.jpg
 
”Herren är ljuset, så mörkret måste fly… Låt din lovsång ljuda, genom smärtan, genom kampen”. Så lyder texten till en av de sånger som framförs under kvällen och som sätter ord på den känsla av hopp och framtid som också finns parallellt med allt det svåra.  Kvällens insamling går till en utbyggnad av ett äldreboende i Tel Aviv, Israel, för just överlevare från Förintelsen. Just nu står 30000 personer i kö för att få plats på ett av dessa boenden som Förenade Israelinsamlingen stöttar. Att ge dessa människor en värdig sista tid i livet med personal som är tränade att möta deras specifika behov, det måste vara ett sätt att låta ljuset få mota bort mörkret. Gåvan till äldreboendet blev på 115000 kr.

Det är med nya insikter, smärta men också hopp jag lämnar lokalen. Men framförallt bär jag med mig en känsla av angelägenhet. Låt oss aldrig, aldrig någonsin glömma eller sluta tala om detta. Låt detta aldrig, aldrig någonsin ske igen.
 
160131-Minnesdag-3.jpg
 
160131-Minnesdag-4.jpg
 
160131-Minnesdag-6.jpg


Publicerad: 2016-02-02
Text: Anna Karlsson
Foto: Johan Hagström