julkonsert-topbnr_2.jpg

Julkonsert_bnr_biljetter_kc.jpgKCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Bakom kulisserna

151206-JK-forberedelse-1.jpg
 
Årets julkonserter står för dörren och i helgen kommer många få njuta av en helkväll sång och musik om julens budskap. En sådan här vecka är det många frivilligarbetare som ger timme efter timme i förberedelser. Julsmörgåsar ska göras, sånger övas och danser sättas. I år tog hemsidan sig en närmare titt på det som ramar in själva föreställningen, nämligen ljud, ljus och scendekor.

151206-JK-forberedelse-2.jpgMiriam Gerdin, ansvarig för scen och dekor, hur många personer är ni som arbetar och vad är det ni förbereder?

– Jag har haft två personer runt mig som jag bollat tankar och idéer med. Sedan har ytterligare några hjälpt mig när allt skulle iordningställas. Vi har gjort om hela scenbilden från tidigare år så det känns väldigt spännande och roligt! Vi har dekorerat med granar, tyger och stjärnor.

Vilken funktion har dekor och scen och varför är det viktigt tycker du?
– Dekor är viktigt för det kan skapa och förstärka en känsla av (i detta fall) jul och då vill vi få fram en behaglig och mysig känsla. Dekor fyller ju även ut ett tomrum som annars skulle bli. Man kan väl säga att utan dekor skulle allt kännas väldigt platt och trist men nu får istället ögat något vackert att titta på.

Vad är din förväntan inför föreställningarna?
Att man ska känna ett stort "WOW" när man går därifrån! När jag hört låtar som sjungs under övningarna på konserten så fylls jag av en sådan tacksamhet för vad Jesus gjort för mig.
Så min bön för dessa konserter är att alla som kommer och lyssnar också ska få känna den tacksamheten och att ingen ska gå därifrån oberörd.

151206-JK-forberedelse-3.jpgDaniel Karlsson, ansvarig för ljus, hur många personer är ni som arbetar och hur har förberedelserna sett ut?
I år har vi varit sju personer med under förberedelserna. Tre av dem har varit tonåringar från Teensnetarbetet som har hjälpt till. Vi hyr in en hel del ljus så vi har hämtat det, satt upp lampor, rökmaskiner och dragit kablar till dekorljus. Sedan har vi tittat på tidigare års konserter för att förbereda oss.

Hur ser arbetsinsatsen ut under själva föreställningen?
– Vi har en person som sitter ”i taket” med en följespott på solister, recitatörer och så. Sedan står en person vid ljusbordet och sköter allt manuellt under själva föreställningen. Ytterligare en person har lite övergripande koll och ligger steget före under själva föreställningen. Vi förprogrammerar varje nummer också med färger men det gäller att vara på helspänn under varje nummer och tänka på vad som kommer näst.

Vad är din förväntan inför föreställningarna?
Jag hoppas att inget ska krångla med ljuset! Nej men förstås att det ska vara underbara konserter. Att det får komma mycket folk som får en härlig kväll, både att njuta av musik men också att få med sig ett budskap om vad julen egentligen handlar om. Sedan är min förhoppning att fokuset på insamlingen till föräldralösa barn ska göra att man får tänka på att julen kan handla om någon annan och att ge.

151206-JK-forberedelse-4.jpgBjörn Sundström, ansvarig för ljudet under konserterna, hur många är ni som arbetar och hur har era förberedelser sett ut?
– Jag tror vi var sex stycken personer som riggade upp alla instrument och mickar och som gjorde soundcheck för att få en bra ljudbild. Det är 48 olika kanaler som ska synkas ihop under de här föreställningarna. Varje sång har egna specifika inställningar så vi förberedde en specifik programmering för varje sång på mixerbordet. Alla sladdar göms och dras på ett snyggt sätt för att få en fin scen.

Hur ser er arbetsinsats ut under själva föreställningen?
90 % av allt jobb görs innan konserterna, när väl konserterna börjar ska allt rulla om vi gjort vårt jobb med de olika programmeringarna. 10 % är små justeringar, vara på tårna om något strular och se till att lösa det.

Vad är din förväntan inför föreställningarna?
Trots alla egna förberedelser så är vi hela tiden beroende av den Helige Andes hjälp och smörjelse. Likaså under konserterna där min längtan är att alla sånger ska peka på Jesus och den kärlek han visade när han kom till världen för att rädda oss, det är det julen handlar om. 


Publicerad: 2015-12-10
Text: Anna Karlsson
Foto: Johan Hagström