KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Onsdag 19:00
Guds ord räcker!
Anders Gerdmar
Webb-tv

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Samuel Huss & ungdomarna
Webb-tv
Promiseland
Byggoffer

Söndag 18:00
Nattvardsgudstjänst

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Faddergala 2015 - starka berättelser och framtidstro

151031-Faddergala.jpg
 
Lördagen den 31 oktober flyttades fokus från Örebro ut i världen till de olika arbeten med föräldralösa och utsatta barn som församlingen stöder
. Tre resor, afrikansk dans, israelisk musik och starka personmöten – allt detta fick den som befann sig på Faddergala på Kristet Center Örebro uppleva.

151031-Faddergala-2.jpgTill rytmerna av afrikanska trummor förflyttades faddergalans gäster till en annan kontinent under en kort stund. Det sjöd av liv och dans i lokalen och stämningen var på topp när pastor Per-Åke Eliasson klev upp på scenen för att introducera syftet med kvällen. Han talade om det ord församlingen fick ta emot 1998 från Jesaja 54 och hur de olika arbeten som faddergalan kommer att presentera är en del i den stora visionen.
– Gud har talat om den unga generationen och Gud har talat om många barn. När jag räknar på hur många barn vi är med och betjänar i Örebro, Kenya, Uganda och Israel så rör det sig om 1100-1200 barn.
 
151031-Faddergala-3.jpg
 
När värdarna för faddergalan, Linus och Johanna, tog vid så utlovade de tre olika resor till tre olika platser och en kväll som både skulle innehålla glädje och hopp men också ett stort allvar. Första turen gick till Kiambu i Kenya där Mama Obeds Children Home är lokaliserat. I en film fick publiken möta Jakob som bor på barnhemmet och i intervjusoffan fick publiken träffa olika personer som i somras varit nere i Kenya och besökt hemmet och församlingen Word of Faith som driver verksamheten.
– Man slogs direkt av den famåtanda och innovation som fanns på platsen, berättade Tommy Karlqvist som tillsammans med sin fru var nere och besökte sitt fadderbarn i somras.
Per-Åke Eliasson strök också under den unika prägel barnhemmet och församlingen har genom att man arbetar med en yrkesskola som gör barnen redo för livet och även med självhushåll där man odlar sin egen mat och gör sin egen biogas.
– Barnen gjorde ett väldigt starkt intryck på mig, berättade Lillemor Buhr som också var med på resan. Man tänker ju på vart de här barnen skulle vara om de inte fick komma hit och det kommer väldigt nära hjärtat, fortsatte hon.
 
Resan gick sedan vidare till Uganda med utgångspunkt i Kampala. Här presenterades arbetet med Barnhjälp Soluppgång som startades av Rakel och Sven-Eric Gustavsson 1991. Sedan många år tillbaka driver församlingen Kristet Center Örebro arbetet vidare och just den här kvällen var faddrar från hela landet inbjuda och en del hade rest långväga. Inte många ögon var torra efter att filmen om Maria visats på skärmarna. Hon berättade en stark historia om hur hon förskjutits från sin egen mor, misshandlats svårt och lämnats ensam att leva i en park. När hon först kom med i Soluppgång kunde hon inte prata för att hon var så traumatiserad. Men på filmen såg man en glad och hoppfylld ung flicka vars liv blivit totalt förvandlat tack vare fadderprogrammet.
 
151031-Faddergala-7.jpgI intervjusoffan fick sedan publiken möta Ingrid och Lennart som är med i styrelsen för Soluppgång och som även bott i Kampala under en tid. Ytterligare en gäst var Jessica Magnusson som i september i år fick möta sitt eget fadderbarn på plats i Sverige. Hon berättade också om glädjen av att ge som smittar av sig på barnen.
– Våra barn frågar varje dag om vårat fadderbarn Patricia, hur hon mår och när de ska få träffa henne igen. Det ger så mycket tillbaka till vår familj att vi tillsammans får göra detta och att barnen lär sig glädjen i att ge!
 
151031-Faddergala-8.jpg
 
Tonerna från ungdomskören bytte nu karaktär och resan gick från Uganda rakt norrut till Israel. Församlingen stöder här sedan många år tillbaka barnbyn Neve Michael som arbetar med barn som kommer från tuffa förhållanden och blivit omplacerade från sina hem. Barnbyn startade redan 1940 och har nu omkring 300 barn boendes där. Under året arbetar också Grenadjärskolan med ett insamlingsprojekt till barnbyn och biträdande rektor Rebecka Hagsten tillsammans med eleven Carlos och läraren Malin Fägerholt gästade soffan för att berätta mer.
– På Neve Michael vill man ge barnen en så normal uppväxt som möjligt. Ungefär som att jag och min man med våra barn skulle flytta dit och sedan ta emot tio barn till. I den här ”familjen” får man syskon och lär känna varandra, skapar förtroende och ger barnen som kommer från svåra trauman en sund bild av vad familj är, berättade Rebecka Hagsten.
Carlos delade sedan med sig av sina bästa insamlingstips då han förra året när skolan arbetade med Mama Obeds Children Home samlade in hela 2000 kronor till projektet.
– Jag jobbade hos min pappa, hjälpte mamma att städa hemma och samlade in pantburkar, berättade Carlos och lyste av glädje över att få vara med och ge till andra som inte har det lika bra.
Malin Fägerholt, lärare på skolan, berättade också om hur hon i sin klass sett en enorm glädje i att få vara med och ge till någon annan.
– När vi haft insamlingar på fredagarna har en del barn delat ut pengar till de som inte har innan, bara så att alla ska få känna glädjen av att ge!
 
När kvällen sedan led mot sitt slut fick också alla besökare möjlighet att ge. Många var berörda av både glädjen och allvaret man mött på de olika platserna i världen som besökts under kvällen men det är med en känsla av hopp och framtid som kvällen avslutades. Med sig hem fick också alla besökare konkreta tips om hur man kan sprida och dela informationen om de olika arbetena. Där ute finns så många fler barn i nöd, och här hemma är vi så många som har möjlighet att hjälpa.


Läs mer om arbetet med Barnhjälp Soluppgång här. 


Publicerad: 2015-11-02
Text: Anna Karlsson
Foto: Johan Hagström