julkonsert-topbnr_2.jpg

Julkonsert_bnr_biljetter_kc.jpgKCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Böneresa till Montenegro

150619-MNE-1.jpg
 
Solen gassar på när vi åker på dem smalna vägarna längs med klippkanten. Vi korsar det mötande körfältet och parkerar hastigt vid en utkiksplats. Utsikten är slående. Långt nedanför breder Montenegros kust ut sig och det Adriatiska havet gnistrar konstant av solljuset. Två örnar passerar förbi och svävar sakta ner i cirklar mot Budva som vi skymtar på avstånd.
- Jag tror på att en stabil församling ska få byggas här, säger Dragan och pekar ner mot kuststaden.
Han fortsätter och talar om hur staden vuxit och även de utmaningar som kommit med det. Med utsträckta armar ber vi för staden samtidigt som övrig trafik susar förbi bakom oss.

Resan är inne på sin tredje dag och vi har befunnit oss i huvudstaden Podgorica fram tills nu. Där har vi tillsammans med den grupp kristna som Dragan och hans fru Vesna leder haft både gudstjänst, vittnesbördsmöte, bönevandringar och ett särskilt bönepass . Det sistnämnda under ledning av Vesna där hon delat utmaningar som både de som kristna men även folket och landet står inför. Med sin klara ton och raka sätt delger hon böneområden med en tydlighet. De vill se en förvandling i landet.
 
150619-MNE-2.jpg
 
Men denna dag fortsätter resan ut längst med kusten. Efter timmar av bilfärd och olika uppbrott för bön leder värmen oss slutligen vidare till en badstrand nära intill Budva och det blir dags för ett efterlängtat bad. Att trakten är ett välbesökt turistområde går inte att ta miste på.
 
150619-MNE-5.jpg
 
Nästa dag blir av liknande karaktär. Det är sista heldagen på resan och Dragan har laddat för att ta med oss upp till de norra delarna av landet för att bland annat få se ett vackert naturområde i en av landets nationalparker. Likt föregående dag blir det många timmar i bil, och det stoppas endast vid bönepauser och lunch. Slutligen når vi fram till The Black Lake, en sjö som även denna är omgiven av mäktiga bergsmassiv. Att landet heter Montenegro, svarta bergen, blir här uppenbart.
150619-MNE-4.jpgPå gångvägen dit börjar Dragan prata intensivt med ett par tjejer. Detta föga förvånande då hans sociala kompetens tycks vara obegränsad. Han vänder sig om till oss övriga i gruppen.
- Hörrni! Dessa tjejer är från Podgorica, och de är här för att bo vid sjön några dagar. Jag har berättat att ni är här från Sverige för att be för vårt land.
Själv håller jag mig i bakgrunden i väntan på att vi ska gå vidare, men samtalet fortskrider och tjejerna gör oss sällskap på vägen bort till sjön. Jag ser hur Dragan och Ellinor samtalar längre fram i gruppen och helt plötsligt har det beslutats att vi ska ta och sjunga några lovsånger för tjejerna. De tar sikte mot andra sidan av sjön. Med blandade känslor stegar jag med, undrandes vart det hela ska leda.
När vi kommit fram berättar Dragan om hur många i Montenegro aldrig hört talas om att Jesus lever. Tjejerna nickar instämmande och en av dem fyller i:
- Det är ingen som berättat om sin relation med Gud för oss. Vi skulle gärna höra vad ni har att säga.

Deras ärlighet slår mig. Och genom sångerna och olika gruppmedlemmars vittnesbörd berörs tjejerna märkbart, deras fokus är konstant på samtalet och på det som delas. Inga skämt eller kommentarer, enbart full uppmärksamhet. När Ellinor avslutningsvis kliver fram och ber för dem alla brister en av dem i storgråt. Gud är där.

De följer oss med tillbaka till bilarna där vi skiljs åt. Mina tidigare blandade känslor har utbytts mot en överbevisning. Allt vi bett för under denna resa har på nått sätt fått en bekräftande uppmuntran. Gud söker människor i Montenegro idag. Han vill också se en förändring av landet.
 
150619-MNE-3.jpg
 
 


Publicerad: 2015-07-02
Text: Viktor Gerdin
Foto: Teamet