julkonsert-topbnr_2.jpg

Julkonsert_bnr_biljetter_kc.jpgKCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Stor gåva till äldreboende i Israel

150125-Minnesdag-1.jpg
 
Under kvällen då Förintelsens minnesdag högtidlighölls i Kristet Center Örebro togs en stor offergåva upp till ett äldreboende i Israel. På äldreboendet bor judar som har överlevt Förintelsen.
– Är det några som har förtjänat en god ålderdom så är det dessa, säger Ulf Cahn vid Förenade Israelinsamlingen.
Gåvan blev 112 000 kronor.

Programmet under kvällen innehöll flera judiska sånger och en ljusceremoni där sex ljus tändes, ett för varje miljon judar som mördades av nazisterna under andra världskriget.
– Det är en viktig kväll, sa Kristet Centers pastor Per-Åke Eliasson. Det är 70 år sedan Auschwitz befriades och vi måste minnas det som hände.
Eliasson listade tre skäl för kvällen. För det första var den ett uttryck för respekt för de överlevande som finns kvar ibland oss och för att hedra minnet av offren. För det andra behöver vi ödmjuka oss inför Gud och be om förlåtelse. För det tredje vill vi be för Israel och det judiska folket.

Överlevaren Susanna Christensen talade
Överlevaren Susanna Christensen delade sina hemska upplevelser från Förintelsen, då hon som elvaåring hamnade i det beryktade koncentrationslägret Bergen-Belsen.
– Jag har upplevt och vittnar om vår tids skändligaste dåd, sa hon.
Läs ett referat av Susanna Christensens historia här

”Vi måste minnas”
Ulf Cahn lyfte fram de oroväckande strömningar som märks över hela Europa och även i Sverige.
– Ni har säkert sett ”Uppdrag Granskning” om judarnas situation i Malmö. Antisemitismen är i dag värre än på mycket länge, sa Cahn. Den kommer från höger, från vänster och från islamisterna.
Cahn framförde även ett tack till församlingen dels för gåvan till äldreboendet i Israel, men också för att Kristet Center på ett seriöst och meningsfullt sätt årligen uppmärksammar Förintelsens minnesdag.
– Vi måste minnas för de överlevandes skull. För alla dödades skull. För vår egen skull, sa Cahn.

”Ni anar inte vad den här kvällen har gett mig”
Cahn berättade även om de äldreboenden i Israel som församlingen Kristet Center varit med och sponsrat vid flera tillfällen.
Den här kvällen togs ett offer upp till Förenade Israelinsamlingen. De insamlade medlen blev 56 000 kronor och eftersom församlingen sköt till lika mycket blev gåvan totalt 112 000 kronor.
När Per-Åke Eliasson avslutade mötet tog en mycket berörd Susanna Christensen spontant ordet och tackade församlingen för kvällens innehåll.
– Ni anar inte vad den här kvällen har gett mig, sa hon. Er musik och er känsla… Tack!
 
150125-Minnesdag-bildspel.jpg
Se ett bildspel från kvällen


Publicerad: 2015-01-26
Text: Linus Hugosson
Foto: Amanda Jansson