KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Onsdag 19:00
Guds ord räcker!
Anders Gerdmar
Webb-tv

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Samuel Huss & ungdomarna
Webb-tv
Promiseland
Byggoffer

Söndag 18:00
Nattvardsgudstjänst

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Det andra Israel

140523-DAI-UlfCahn-2.jpg
 
Församlingen Kristet Center Örebro gästades under fredagkvällen den 23 maj av Ulf Cahn, generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen/Karen Hayesod. Hans varma berättelse om Israel från en annan sida fick inleda konferensen ”Det andra Israel” som pågår 23-25 maj.

Ett folk och ett lands historia
Med närvaro, humor och personliga anekdoter levererade Ulf Cahn under fredagskvällen ett mycket viktigt budskap. Trots den lättsamma tonen så gick det inte att ta miste på allvaret i hans skildring av landet Israel, förr och nu.
– Vi judar gillar att vända och vrida på saker. Vi firar och gläds, hoppas på framtiden. Samtidigt minns vi det sorgliga och alla de människor stupat i kampen för att få ha ett eget land, berättade Ulf Cahn.

Ulf Cahn gjorde olika nedslag i sin familjs livshistoria och speglade på så sätt den förvandling landet Israel och det judiska folket gått igenom under en ganska kort tidsperiod. Ett land som pendlat mellan framtidstro och oro. Ett folk som fått lära sig att leva med både segervisshet och sårbarhet.

140523-DAI-UlfCahn-3.jpgVärlden och Israel
Världens inställning till Israel har också förändrats. 1948 såg stora delar av världen det som en självklarhet att det ska finnas en judisk stat på just den geografiska platsen. Idag måste Israel försvara sin existens på ett sätt som inte ens diktaturer behöver göra.
– Israel är inte ett perfekt land utan problem! Men när man kritiserar Israel så gör man det väldigt annorlunda jämfört med andra länder, det är märkligt, säger Ulf Cahn.

Vidare nämnde Ulf Cahn flera sidor av Israel som vanligen ignoreras av media och politiker. Det är en levande demokrati med bara diktaturer som grannar. Det är ett land som lyckas integrera människor från många olika kulturer, folkslag och religioner. En tidning i Israel listade nyligen 18 israeliska uppfinningar som räddar liv.
– Ibland brukar vi skoja om vad som skulle hända om Israel bojkottade världen, det skulle inte bli enkelt, ler Ulf Cahn.

Viktigt uppdrag
Ulf Cahn tog gav också exempel på de antisemitiska underströmmar som växer sig allt starkare, bland annat i Sverige. I kampen mot det har vi alla ett viktigt uppdrag.
– Vi har alla en uppgift att förmedla den andra sidan, men också att själva fördjupa oss och lära oss mer om Israel.

Under fortsättningen av helgen ges många tillfällen att få göra just detta. Roar Sörensen, med lång och gedigen erfarenhet i de här frågorna, besöker konferensen under morgondagen. Under kvällen gästar också beduinen och diplomaten Ishmael Khaldi, som är ett tydligt exempel på hur en icke-judisk minoritet också kan leva i landet Israel och verkligen komma någonstans.

-Israel var viktigt igår, är viktigt idag och kommer att vara viktigt imorgon, avslutade Ulf Cahn och fick en varm applåd av alla som lyssnat.
 
140523-DAI-UlfCahn.jpg 


Publicerad: 2014-05-24
Text: Anna Karlsson
Foto: Johan Hagström