julkonsert-topbnr_2.jpg

Julkonsert_bnr_biljetter_kc.jpgKCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Scouternas vandringshajk

130510-Hajk-1.jpgAndra helgen i maj var det dags för den nu traditionsenliga scouthajken. Åtta scouter och fyra ledare gav sig då ut i vildmarken för att under ett dygn ta sig an en ny utmaning. Att gå den en mil långa Etapp 9 i Bergslagsleden.

Hajk är det som varje scout under året laddar för och det är på den som man får användning av de kunskaper man samlat på sig. Tidigare år har scouterna fått bygga vindskydd och delta i olika tävlingar. Det här året innehöll hajken en annorlunda utmaning. I år skulle man gå en etapp i den totalt 28 mil långa Bergslagsleden, etapp 9. Den sträcker sig mellan Blankhult och Ånnaboda, en sträcka på 10 km.

130510-Hajk-4.jpgVandringen startade strax innan klockan 15 på fredagen. Målet var satt att innan kvällen nå fram till ett vindskydd vid sjön Göljan som låg 7 kilometer bort. Detta såg ut att bli ett enkelt mål när gruppen redan vid klockan 16 hunnit ända fram till Tomasboda, och det återstod 4 kilometer till vindskyddet.
I Tomasboda vart det paus för middag och en möjlighet att ta av sig sina stora ryggsäckar.

Varje scout hade med sig sovsäck, liggunderlag, matbestick och annat nödvändigt som krävs vid en hajk. Maten tillagades på stormkök och vatten fylldes på från en brunn som fanns utplacerad längs vägen. När sedan matrasten var slut bar det iväg igen för att avverka den resterande biten fram till vindskyddet. Den vägen visade sig dock bli längre än vad alla trodde. Efter ett spontanbesök in till Varggrytan, ett grottliknande djup fyllt av vatten som låg en bit in i skogen och där flera av scouterna tog chansen att känna på vattnet, fortsatte vandringen i den kuperade terrängen. Stigen vart svårare med längre uppförsbackar och efter flera stopp och andningspustar nådde alla äntligen vindskyddet.

Dock försvann lättnaden lika fort som den kom när scouterna anlänt, vindskyddet var upptaget! Ett par vandrare från Tyskland hade slagit läger där efter en vandring på 2,2 mil. Platsen skulle inte rymma alla tillsammans så ledarna överlade om att fortsätta de sista 3 kilometrarna. Men tyskarna beslöt sig för att ge utrymme för alla de slutkörda scouterna genom att själva vandra vidare.

130510-Hajk-2.jpg


Innan kvällen tog slut hann sedan alla som ville ta sig ett kvällsdopp i Göljan innan det var dags för korvgrillning och ett klassiskt lägerbål.
Tidigt nästa morgon väcktes hela gänget av ett högt glädjerop. Scoutledaren Niklas hade anlänt efter att under natten kommit hem till Sverige från en missionsresa till Montenegro. Trots lite sömn var han laddad och glad när han anslöt sig till gruppen. Och när väl morgondoppet (för några få) och frukosten var över gav sig hela gruppen iväg på den sista sträckan.

Strax före klockan 11 på förmiddagen nådde man slutmålet, Ånnaboda. Nöjda och glada slog sig alla till ro och lagade sedan tillsammans en äppelpaj som gräddades i en reflektorugn vid öppen eld. En fin avslutning på en händelserik helg, innan man satte sig i bilarna och återvände till Örebro.

Förutom ett oförglömligt minne att bära med sig har också scouterna ett hajkmärke att vänta sig, som stolt kommer bäras på varje scarf när nästa termin drar igång igen i höst.

130510-Hajk-3.jpg 


Publicerad: 2013-05-20
Text: Viktor Gerdin
Foto: Samuel von Malortie