KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Onsdag 19:00
Guds ord räcker!
Anders Gerdmar
Webb-tv

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Samuel Huss & ungdomarna
Webb-tv
Promiseland
Byggoffer

Söndag 18:00
Nattvardsgudstjänst

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Göran Larsson om juden Jesus

130210-Israelifokus-GöranLarsson-2.jpg

För 41 år sedan landade Göran Larsson för första gången i Israel. Idag brinner han för arbetet med judisk-kristna relationer och lever sitt liv till stor del i Jerusalem med utgångspunkt i det Svenska Teologiska institutet.

– 
Jag känner mig hemma här, precis som när jag kom till Israel för första gången!

Göran Larsson inledde kvällen med att tala om hans första möte med Israel – Bibelns land. Han hade då studerat hebreiska vid Lunds universitet och var fascinerad över mötet med språket och landet i modern tid.
– Tänk att Bibeln har ett språk och ett land! Det är inte som i sagorna att man aldrig vet när eller var det hände.

Vidare berättade han om sitt första samtal med en jude. Det var i en synagoga i Jerusalem för 41 år sedan. En liten pojke kom fram och frågade vem han var. När han fick veta att han var kristen försvarade han sig direkt med ”Men vi har inte dödat Jesus”.
– Det pojken svarade är ett eko som går genom historien, förklarade Göran Larsson.

På Judiska Museet i Stockholm har det nyligen varit en utställning om ”Juden Jesus”. I invigningstalet ställde sig någon frågan varför det dröjt ända till 2013 innan världens mest kända jude fick en utställning på judiska museet. Under kvällen gav Göran Larsson fler exempel på hur judar och kristna närmar sig varandra på olika sätt. Bland annat har det just utkommit en bok vid Oxford universitet som heter ”The Jewish Annotated New Testament” där judiska forskare gått igenom Nya Testamentet utifrån ett judiskt perspektiv.

– 
Men för att kunna se storheten i det som nu sker måste vi förstå historien och hur vi kristna genom tiderna avklätt Jesus hans judiska identitet och lagt skuld på judarna, förklarade Göran Larsson.

Med målande beskrivningar gav Göran Larsson också en personlig bild av den judiske Jesus som vi möter i bibeln. Bönemanteln med hörntofsarna, Simons möte med den lille nyfödde Jesus i templet – ja allt är ett bevis på att Jesus levde sitt liv som en jude, bland sitt eget folk. Göran Larsson avslutade med att sammanfatta vad han ville ha sagt under kvällen.

– 
Jesus försvann från sitt judiska folk, men har hämtats hem igen. Det handlar inte bara om judisk-kristna relationer utan det handlar om den Gud som ger med råge – nåd, nåd, nåd, nåd och mera nåd.


Publicerad: 2013-02-12
Text: Anna Karlsson
Foto: Johan Hagström