KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Onsdag 19:00
Guds ord räcker!
Anders Gerdmar
Webb-tv

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Samuel Huss & ungdomarna
Webb-tv
Promiseland
Byggoffer

Söndag 18:00
Nattvardsgudstjänst

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

"Vi måste hålla historien levande"

130127-Minnesdag-4.jpg
Överlevare Piotr Zettinger

Ingen lämnades oberörd när Kristet Center högtidlighöll Minnesdagen för Förintelsens offer med en minnesgudstjänst. Piotr Zettingers berättelse om hur han som sjuårig pojke lyckades fly från gettot i Warszawa och på så vis undfly förintelsen var särskilt gripande.

– Jag minns döden i ghettot. Jag minns orörliga kroppar som låg på trottoarer, berättade Zettinger.

Piotr Zettinger flydde från ghettot sent på eftermiddagen – genom kloakerna ut på den ariska sidan av Warszawa. Där svävade han ständigt i fara att bli upptäckt och tillbakaskickad till gettot, eller dödad direkt. Men tack vare rättfärdiga människors försyn kunde han hålla sig gömd undan nazisterna till krigsslutet.

Några veckor efter att ryssarna befriat Polen återsåg han även sin mamma, som också hade flytt från gettot. Pappan hade tillfångatagits i flykten och mördats.
– När vi hade släktträffar innan kriget var vi mellan 50 och 60 personer som samlades, men efter förintelsen var vi bara åtta kvar, berättade Zettinger.

Hans ord gick in i hjärtat men det är ändå svårt att greppa verkligheten han upplevde. Det är svårt att förstå att det har hänt.
Därför är Minnesdagen så viktig – och betydelsen av att uppmärksamma den blir bara större med åren.

130127-Minnesdag-6.jpg

Under kvällen på Kristet Center ledde pastor Per-Åke Eliasson en ljusceremoni, där sex ljus tändes – ett för varje miljon människor som mördades – samtidigt som han läste böner.

Örebro kommunfullmäktiges ordförande Lars O Molin höll ett tal, där han tackade församlingen för det mångåriga arrangemanget av minneshögtiden.
– För att en upprepning inte ska ske, måste vi hålla historien levande, sade Lars O Molin.

130127-Minnesdag-7.jpg
Örebro kommunfullmäktiges ordförande Lars O Molin

Ulf Cahn, generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen, talade om hur den judiska traditionen är uppbyggd på minnen – både ljusa och mörka.
– Vi ska agera utifrån minnet av det förflutna, för att få en bättre framtid, sade Cahn.

Micael Cohn, ordförande för Förenade Israelinsamlingen, talade om dubbelmoralen i dagens värld, där många blundar för de utsorteringar av människor som sker på grund av olikheter. Han pratade även om demoniseringen av Israel som sker i den muslimska världen, såväl som i Sverige.

Under kvällen togs ett offer upp. Ändamålet för insamlingen var ett äldreboende i Israel där överlevare från Förintelsen vårdas. Offret blev 120 000 kronor.
– Vi är väldigt glada och tacksamma för att vi på ett så konkret och praktiskt sätt kan finnas med och hedra dessa överlevande, säger Per-Åke Eliasson. På dessa äldreboende i Israel gör man allt för att de skall få de sista åren som de allra bästa i sina liv med tanke på allt som de tidigare har gått igenom.


Publicerad: 2013-01-30
Text: Linus Hugosson
Foto: Johan Hagström