julkonsert-topbnr_2.jpg

Julkonsert_bnr_biljetter_kc.jpgKCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Guds trofasthet synliggjord i advent

121202-Advent-2.jpg

Det här är en alldeles speciell söndag då vi proklamerar att vi välkomnar Jesus in i vår tid, in i våra liv och in i vårt land. Han kom som lösningen på förra söndagens tema under kyrkoåret, domsöndagen, sa Per-Åke Eliasson på gudstjänsten den första advent.
Under gudstjänsten medverkade kör och solister och budskapet kretsade kring vad advent och julen uttrycker: att Gud söker människan
.

– Alla religioner beskriver människans väg till Gud, men julen visar Guds väg till människan. Direkt efter syndafallet uttalar Gud sin vilja att återförena människan med sig själv och han säger att det ska ske genom kvinnans säd, sa Per-Åke Eliasson.
Genom sin predikan satte han julen i ett större sammanhang och beskrev kontexten med start då Adam och Eva valde sig bort ifrån Gud.
– Jesu födelse var ingen enskild händelse utan en uppfyllelse av det löfte Gud gav flera tusen år tidigare. Ett löfte som Gud var beroende av att några satte tro till.

121202-Advent-3.jpg Per-Åke Eliasson beskrev hur Gud kallade Abraham och hur det judiska folket under århundranden varit bärare av löftet om Messias.
– Utan det judiska folkets trohet till Gud och deras vittnesbörd om vem Gud är hade vi inte haft något evangelium att sätta tro till, sa Per-Åke Eliasson.

"Beroende av människors gensvar"
– Dessa tusentals år var inte bortkastad tid utan förberedelse för löftets fullbordan. Gud släppte aldrig sin plan utan sökte hela tiden efter det gensvar han var beroende av. När så ängeln kom till Maria var hon genom sin uppväxt som en judisk flicka väl bekannt med löftet om Messias. Hon kände till att ”jungfrun ska bli havande och föda en son”. Hon hade referenser och kunde sätta tro till det och på så vis bli en del av uppfyllelsen av det.
– Jesus kom inte till jorden med helikopter, eller ens med änglar. Han kom in i en judisk familj. Gud fullbordar sina löften på samma sätt i dag. När han säger att han vill förvandla Sverige så är det genom att du och jag sätter tro till det. Guds handlande är alltid beroende av människors gensvar. Vi behöver säga som Maria: Låt det ske med mig som du har sagt.

– Advent och jul är det största bevis på Guds kärlek vi har. Det största beviset på att Gud svarar upp till sina löften. Julen talar om Guds trofasthet. Hur han i tusentals år arbetat och sökt skapa förutsättningarna till att Jesus kunde födas och på så vis möjliggöra vår upprättade relation till Gud, sa Per-Åke Eliasson.


Publicerad: 2012-12-02
Text: Lina Hagström
Foto: Johan Hagström