julkonsert-topbnr_2.jpg

Julkonsert_bnr_biljetter_kc.jpgKCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Vi får aldrig glömma!

120129-Minnesdag-2.jpg

Vi får aldrig glömma Förintelsen!
Det var ord som hördes gång på gång under Kristet Centers högtidlighållande av minnesdagen för Förintelsen i söndags kväll.
Efter sånger framförda av Kristet Centers kör och musiker och en ljusceremoni ledd i bön av församlingens pastor Per-Åke Eliasson, klev en rad inbjudna gäster upp i talarstolen.
– Varför görs det inte mer? frågade sig Örebro kommunfullmäktiges ordförande Lars O Molin. För 13 år sedan, på den första minnesdagen, märktes den mer. Finns det en tvekan på grund av konflikten mellan Israel och Palestina? Oavsett vilken sida man väljer i konflikten är det viktigt att högtidlighålla minnesdagen och minnas de fruktansvärda brotten mot judarna.
Molin uttryckte en rädsla för att antisemitismen frodas i vårt land, ibland med hänvisning till Mellanösternkonflikten.
– Men vi måste alltid jobba emot och vara på vår vakt mot antisemitism, sade Lars O Molin.

100 år sedan Wallenberg föddes
Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot för moderaterna, talade också om att vi aldrig får glömma Förintelsen, trots att dess råa grymhet och ondska får oss att vilja vända bort ansiktet.
– Det finns människor och rörelser i vårt land som förnekar Förintelsen, sade Elisabeth Svantesson. Är de få? Ja, men fler än vad vi anar. Dessutom finns det en utbredd okunskap i kommande generationer.
Både Svantesson och Molin lyfte fram att det i år är 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes.
– Vi kan inte vara överdrivet stolta över svenska historien, för det var många som stod bredvid och kollade på – men Raoul Wallenberg gjorde en hjälteinsats, sade Elisabeth Svantesson.

Stor framtida utmaning
Ulf Cahn, generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen, berättade om hur hans mamma överlevde Förintelsen – tack vare fem mirakler – och sedan kom till Sverige. Alla hennes släktingar var döda.
– Hon var 16 år gammal och helt ensam i världen, sade Ulf Cahn. Vi måste förstå att för de överlevande tog det inte slut i och med befrielsen. Hon tvingades leva med tankar om varför det inte hade funnits några mirakler för de som mördades. Varför inga mirakler för hennes 41 släktingar?
– Min mamma har brottats med Gud i 60 år, men hon ger sig inte och mår bättre idag än på länge. 
Ulf Cahn varnade för att världen står inför en jätteutmaning att minnas Förintelsen i framtiden. Snart är överlevarna borta och de som inte drabbades av Förintelsen kommer behöva jobba hårt för att minnas den.
– Vi judar minns fortfarande uttåget ur Egypten, som skedde för 3300 år sedan, sade Ulf Cahn. Vi kommer aldrig att glömma Förintelsen. 
– Men ni måste också minnas!


120129-Minnesdag-3.jpg
Lars O Molin


120129-Minnesdag-4.jpg
Elisabeth Svantesson


120129-Minnesdag-6.jpg
Ulf Cahn


120129-Minnesdag-5.jpg120129-Minnesdag-1.jpg


Publicerad: 2012-02-02
Text: Linus Hugosson
Foto: Johan Hagström