KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Onsdag 19:00
Guds ord räcker!
Anders Gerdmar
Webb-tv

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Samuel Huss & ungdomarna
Webb-tv
Promiseland
Byggoffer

Söndag 18:00
Nattvardsgudstjänst

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Att göra en hajkbomb

111013

Äntligen, jag har väntat här sen klockan fem! utbrister en av de yngre killarna, samtidigt som de andra, en efter en anländer till samlingsplatsen. När alla kommit riktas blickarna förväntansfullt mot Jenny och övriga ledare i väntan på att få höra vad som ska hända i dag. Någon har dock kollat schemat och levererar snabbt informationen till de andra. Det har blivit dags för tredje gången på scout denna höst och på schemat står – primitiv matlagning!

Begreppet primitiv matlagning säger inte scouterna särskilt mycket, men yxa, vedkubbar och sittdynor avslöjar snabbt att de kommer tillaga maten över öppen eld. Efter att ha fördelat allt som ska tas med beger de sig med raska steg mot skogen en bit bort. Några av de äldre grabbarna som kan vägen sedan tidigare tar snabbt täten och leder gruppen framåt.

Väl på plats letar sedan alla upp var sitt säte runt eldplatsen och sätter sig ner för en genomgång av vad som skall tillagas.
I dag skall ni få testa på att göra en egen hajkbomb!
Reaktionerna är blandade. De nya scouterna sneglar fundersamt bort mot Jenny som just plockat upp alla ingredienser, medan de äldre jublar av förtjusning.
Ja! Det åt vi på hajken! konstaterar Gabriel, en av de som varit med sedan scout startade hösten 2010.

Förra årets scout avslutades med en hajk i det vilda där scouternas kunskaper sattes på prov. Att bygga vindskydd, gräva eldgropar och laga mat på öppen eld var några av de saker som då genomfördes ute i skogen. Där fick de även göra just var sin hajkbomb, alltså grilla en foliepåse fylld med olika sorters mat och kryddor. Något som var väldigt uppskattat.

111013

Men för att kunna göra en hajkbomb behöver man en eld. Vad finns det för olika sorters eldar? passar Jenny på att fråga innan de sätter igång. 
Pagodeld!
Jägareld?
Pyramideld.
Svaren kommer snabbt och efter en genomgång av hur de olika eldarna ser ut bestämmer de sig för att en pyramideld passar bäst för kvällens uppgift. Gruppen delas upp och några börjar klyva ved samtidigt som några andra täljer flisor och river papper.

När elden väl kommit igång och gruppen börjat fylla sina bomber med allt möjligt, bland annat korv, purjolök och grillkrydda, så passar ledarna på att informera om vilka som kommer att ingå i de olika patrullerna detta år.

111013

Mörkret lägger sig fort och när maten väl är färdig slår sig alla till ro för att njuta av måltiden. I det svaga ljuset från glöden och fotogenlyktorna håller Marian slutligen en andakt där hon talar om hur viktigt det är att säga bra saker till varandra.
Gud blir glad när han hör att vi säger schyssta saker till varandra.
Mätta och belåtna packar de sedan ihop sina saker, släcker glöden och beger sig tillbaka efter ännu en lärorik kväll ute i naturen.


Publicerad: 2011-10-18
Text: Viktor Gerdin
Foto: Hanna Karlsson