julkonsert-topbnr_2.jpg

Julkonsert_bnr_biljetter_kc.jpgKCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

"Många har nog inte tänkt hitta Jesus, men Jesus har tänkt hitta dem"

101231-Nyar-3.jpg


Det märks med all tydlighet att Stefan Salmonsson trivs där han står på scenen och inleder sin predikan. Ansiktet strålar av glädje och han verkar ha så mycket på insidan att kavajen nästan spricker.
– Det är svårt för mig att hålla mig till den givna texten – det kan gå åt alla håll, erkänner han med ett skratt.
Han låter gärna musikerna och sångarna stanna kvar en liten extra stund på estraden. Han leder församlingen i lovsång, som snabbt kan växla mellan festlig och innerlig.
Det är väckelsemöte på Kristet Center i Örebro. Jesus är i centrum. Förväntningarna på vad som ska hända är skyhöga – och den helige Ande svarar med personlig beröring i slutet av gudstjänsten. Gud, som vi inte kan se med ögat, är högst påtaglig i gudstjänstlokalen i gamla mönstringslokalen på I3. Hans Ande gör ett märkbart verk i många människors liv.
Efteråt skiner Stefan Salmonsson om möjligt ännu mer. Han är tacksam över att Gud kom och välsignade sitt folk.
– Jag vet att jag kan predika någorlunda, men det är en styrka som kan bli en utmaning, för det kan lätt bli en vanlig föreläsning. Om Gud inte bekräftar en väckelsekampanj blir det bara jobbigt. Det är det som är våndan.
– Men när Gud kommer blir det just det där Jesusmötet. Det är spännande och roligt.


StefanVad är väckelse?
– Att vakna, det är det som är hela tanken. Att bli väckt från vad det nu kan vara som gör att man sover. Väckelsemöten är i första hand till för Guds folk. Gud börjar alltid i sin församling.
– Väckelse är ett grovt verktyg, för att hamra loss asfalten. Därför är väckelsegudstjänster väldigt krävande.
Hur har du upplevt Nytt Hopp för Sverige-mötena?
– Det har varit som ett Herrens tält som slagits upp över oss, och vi får vara i den närvaron och fokusera på mötet med Jesus. Det har tagit sig olika uttryck, men det personliga mötet med Jesus är väckelse.
Du talar ofta om att du drömmer om väckelse för Sverige – vad ser du i den drömmen?
– Jag mötte Jesus i Örebro och blev drabbad av hans kärlek. Jag hade visserligen en kristen bakgrund, men det kristna livet var inte attraktivt för mig, och jag var en typisk ung grabb. Mitt liv blev radikalt förändrat när jag mötte Jesus. 30 år senare lever jag fortfarande som om det hände igår.
– Jag drömmer om att det ska hända med fler. Många har nog inte tänkt hitta Jesus, men Jesus har tänkt hitta dem. Trots att Sverige är sekulariserat kan Jesus hitta en väg in i människors liv.
Vad står i vägen för att det ska hända?
– Vi själva. Gud vill göra mycket, men tratten är ofta så liten att han bara kan sippra ner lite. Vår förväntan sätter gränser.


Stefan_Salmonsson_citat.jpgDu har nyligen börjat resa mer i Sverige – berätta vad det innebär.
– Jag har alltid burit en önskan att nå svensken med evangeliet, det har funnits i mig sedan jag blev frälst, men det finns tider och stunder för allt. Jag trivs fortfarande väldigt bra i min tjänst som pastor, men jag tror att det finns en dimension till, och jag tror att Herren har lagt grunden för att vi kan stiga ut mer i ren utåtriktat evangelisation, kopplat till min gåva. Jag kan bara göra det jag kan göra.
Kan du beskriva hur det fungerar när du står på scenen och leder ett möte.
– Jag är välsignad på det sättet att jag aldrig har problem att hitta predikningar, men Gud brukar också visa mig vad han vill göra i människors liv. Man får gå ut på vattnet och lita på att han är med.
När du ber för människor – är du ledd i detalj av den helige Ande?
– Jag vill vara lyhörd och passar mig för det mekaniska. Det är alltid risken när man har hållit på länge, att professionaliteten dödar det spontana. Det går att bli väldigt proffsig även på förbön. Därför måste man släppa in fattigdomen och det lyhörda. Gud vill beröra människor personligt.
– Det kan faktiskt betyda liv och död för en människa. Jag brukar tänka att det här kanske är sista kvällen i livet för den här människan, om inte Gud gör något. Då nalkas man det med vördnad.


Alla som varit på ett möte med Stefan Salmonsson känner till att det kan växla mellan humor och allvar. Varför har humorn blivit en del av ditt sätt att predika?
– Humorn har alltid funnits i mitt liv. I början var det en konflikt när jag skulle predika, jag tyckte nästan inte det passade sig med min humor. Men när jag blev ungdomspastor i Uppsala märkte jag att jag kunde fånga ungdomarnas uppmärksamhet med hjälp av humorn när jag annars inte riktigt nådde fram.
Vad var det för konflikt du hade?
– Jag var rädd att det bara skulle bli ytligt och blajblaj, och det är jag fortfarande rädd för. Är det bara humor blir det spex, men Gud har gett mig nåd, och det tror jag beror på de kamper jag har gått igenom. Det finns något trasigt hos mig, men ändå något helt, tack vare det jag har mött i livet.


StefanJag tror att många blir uppmuntrade av att se dig stå kvar, trots allt som livet har kastat mot dig. Det har blivit ett vittnesbörd, inte minst för mig personligen, att du fortfarande älskar Jesus. Hur fungerar du när livet är hårt?
– Min pappa dog tidigt och jag lärde mig från min mamma, som alltid kastade sig på Gud när det var svårt. När det blir mothugg borrar jag in mig i Gud. Det är svårt att förklara hur man gör det, men man inser att man är stoft. Jag har alltid levt med mina tydliga brister och jag har fått inse att jag inte kan reda ut mitt liv själv. Och det blir än mer tydligt när jag möter svårigheter.
Vad har svårigheterna lärt dig om Gud?
– Min relation med Jesus har blivit djupare. Jag får möta Jesus på ett nytt sätt, och jag får också möta mänsklighet på ett nytt sätt. Eftersom jag talar öppet om det jag möter får jag många möten med människor som lider.
– Det kan skapa distans att utge sig för att ha alla svar. Ibland kan en människa inte ens ta emot ett svar just då – men där är Jesus så underbar i hur han hanterar det.


Det du precis nämner, att ”ha alla svar”, är det kanske ett problem i kristnas evangelisering?
– Ja, och det kan vara värt att tänka på att syndarna inte uppfattade Jesus som frånstötande – och han var fullkomlig. Vad var det som gjorde att syndarna attraherades av honom? Vad sände han ut som vi kristna inte sänder ut? Jesus var full av nåd och sanning. Han var inte bara full av sanning, som kristna kan vara ibland.
– Människor är inte dumma, de känner igen nåd och kan då få sanningen. Men ibland är vi för ivriga och tänker inte på var människor är i sina liv.
Hur gör jag då för att se min granne frälst?
– Allt börjar med bön, och att be Herren om tillfällen. Gud kan regissera saker. Levi Pethrus sa att den mogna, handplockade frukten är bäst. Man ska inte stå och ruska i trädet och tvinga fram något, för alla människor är inte mogna. Där ska vi vara öppna och ta tillfällen när de kommer.
– Vi vill att människor ska bli frälsta, men grunden måste vara att vi älskar dem, inte att vi ska ro hem något slags projekt. Vi älskar dem även om de inte blir frälsta.


Publicerad: 2011-09-14
Text: Linus Hugosson
Foto: Johan Hagström