julkonsert-topbnr_2.jpg

Julkonsert_bnr_biljetter_kc.jpgKCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Scrabbelucker, pilbågsskytte och äkta naturgodis på scoutkväll

scout-1

Vad ska vi göra i dag?
Frågan återkommer så snart ett nytt ansikte anslutit sig till gruppen. Ivern att få sätta igång är stor och patrullerna Lodjuret, Örnen och Vargen är alla riktigt laddade. Det är inte vilken kväll som helst. Det är scoutkväll.

Scout startade i höstas och man har träffar varje vecka. Hittills har man lärt sig att göra upp eld, att hantera kniv, yxa och såg på ett säkert sätt, lite enkel sjukvårdskunksap och annan vildmarksträning. Dessutom har man hunnit med pizzabakning och att få besök av en hemlig gäst. Under vintern höll man sig inomhus, men annars är det varma och oömma kläder som gäller för en scoutkväll.

Patrull Lodjuret beger sig ut i skogen så snart alla patrullmedlemmar har anlänt. I ryggsäckarna finns bland annat stormkök som ska testas i dag. Allt måste funka tills det är dags för hajk, och då är det viktigt att öva innan.

scout-2
– Ser ni att de här två blommorna skiljer sig åt?
Lennart böjer sig ner och pekar på två vita små blommor. Patrullen studerar noggrant och kommer fram till att jo, det ena är en vitsippa, men vad är det andra? Så tar Lennart blomman och äter upp den!
– Det är rena godiset det här. Äkta naturgodis. Kika på bladen så kanske ni känner igen vad det är.

Någon kommer på att det är harsyra som Lennart har stoppat i sig, och snart smakar alla på bladen.
– Hm, det smakar surt men är ganska gott. Jag ska plocka och ta med hem. Vi kan ha det till fredagsmyset i morgon, säger en av scouterna.

scout-3

En bit bort i skogen har patrull Örnen just hittat ett perfekt ställe att sätta upp sitt stormkök för att laga scrabbelucker. En pannkaksliknande delikatess som med fördel avnjuts ute i det fria.
– Vi är utomhus större delen av tiden och barnen stortrivs i naturen. Det som brukar uppskattas mest är att de får prova på saker själva, att någon lär dem men att de sedan själva får testa, berättar Jenny Kihlberg som är ansvarig för scoutarbetet.

Och hjälp finns alltid att få när man behöver det. Varje patrull har ett par ledare som alltid finns till hands. I patrull Vargen visar Lina hur man skjuter med pilbåge, men när det ska tävlas får hon stryk av en av tjejerna som snabbt lär sig konsten att skjuta och som sedan också prickar bra varje gång.
– Det är riktigt roligt att vara scoutledare, och det här är en härlig patrull, säger Lina med ett leende efter sin förlust.

scout-4

Scout finns för den som går i årskurs 3-6, och det finns flera platser kvar i patrullerna.
– Absolut. I dag har vi en som är här för första gången, och det går jättebra att dyka in mitt i terminen, även om det nu inte är så mycker kvar av den här terminen, säger Jenny Kihlberg.
Fåglarna kvittrar och solen värmer fortfarande när scout är slut för den här gången. Om en månad är det dags för hajken och då ska man övernatta i vindskydd. Men det ska man klara galant, för en scout är alltid redo.


Publicerad: 2011-04-29
Text: Lina Hagström
Foto: Turana Hassanova