KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Onsdag 19:00
Guds ord räcker!
Anders Gerdmar
Webb-tv

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Samuel Huss & ungdomarna
Webb-tv
Promiseland
Byggoffer

Söndag 18:00
Nattvardsgudstjänst

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Pratstund med pastor Per-Åke

2011-02-27

Kristetcenter.se tog en pratstund med församlingens pastor Per-Åke Eliasson som just nu håller en undervisningsserie på temat "anpassad eller förvandlad?".

Varför väljer du att undervisa om detta just nu?
– Det här är något som starkt rör sig inom mig själv, och jag ser att många kristna är omedvetena om att läsa av tiden på ett rätt sätt. Oftast när kristna talar om att förstå tiden, så handlar det om frågor som när Jesus ska komma tillbaka. Men det finns ett annat perspektiv också, som handlar om att förstå tiden, dra rätt slutsatser av tiden och dess påverkan på våra liv. Den som är omedven om detta har mycket lättare att bli formad, och det är bara den medvetne som kan bli förvandlad.

Hur kan man som troende se till att man förvandlas i stället för att anpassas?
– Det börjar med att jag blir medveten om att varje tid kan prägla våra liv på ett felaktigt sätt. Vi behöver kunna identifiera på vilket sätt tidsandan påverkar även kristna människor och upptäcka vilka uttryck det kan få i våra egna liv. Nästa steg är att tillåta en mer djupgående förändring i vad jag kallar för själens livsmönster. Det här var något av det jag predikade om i dag.

Hur hamnade svensk kristenhet i det läget där man nu är?
– Egentligen utifrån skälen som Romarbrevet talar om. Man har förlorat sin medvetenhet, förstår inte villkoren för frälsningen, och hur lätt det är att bli formad av den här tiden. Det har varit en form av självbedrägeri, man har utgått ifrån att om man är kristen så har man inte längre ett problem med att bli en del av den här tiden. Sen kan det också handla om att man inte rätt uppskattar trons liv, och då tappar man också kursen.

Är det möjligt att vända sekulariseringstrenden, och vad krävs i så fall?
– Jag tror att det krävs att enskilda troende och församlingar verkligen bryter igenom på detta område. Som Sven Nilsson brukar uttrycka det: “det som inte sker i den lokala församlingen, det sker inte”. Det är först när en församling delar en gemensam uppfattning och inriktning som man verkligen kan bryta igenom. Nu måste det inte vara en jättestor församling, mitt hopp är Gideons armé. De var inte fler än tre hundra, men de räddade hela landet.

Finns det risk att man hamnar i andra diket och blir lagisk i stället för sekulariserad?
– Risken finns alltid, och det är därför det är viktigt med undervisning. Allt går tillbaka till vad Herren har gjort för oss. Men det räcker inte med det, jag måste också medvetet vaka över att förvandlingsprocessen pågår i mitt liv. Som Paulus säger i Filipperbrevet: "Ni som har varit lydiga i allt, arbeta på er frälsning". Mycket handlar om medvetenhet, men också om min vilja att arbeta på det. Med andra ord, att bli seriös och ta sin tro på allvar.
2011-02-27
Hur hittar man som troende fram till ett sant och förvandlande lärjungaskap?
– Jag måste alltid utgå ifrån att Jesus är förutsättningen för all förvandling, men samtidigt förstå att jag måste ge mitt liv fullt ut. Som Romarbrevet 12 säger, “att frambära oss själva som levande offer”. Vad är det vi ska offra? Det är våra liv. Vår kamp i livet är att våga släppa taget om vårt eget liv. Vi måste som Abraham släppa Isak för att få honom tillbaka på rätt sätt. Det finns många kristna som har hört Gud tala, men ändå lever kvar med det egna jaget på tronen.

Hur många fler söndagar blir det i detta ämne?
– Det blir nog en eller två till. Nästa söndag vill jag beröra vad som är själva livskontexten för förvandlingsprocessen. Paulus visar i Efesierbrevet att kontexten är ett stridsfält.

Publicerad: 2011-03-02