julkonsert-topbnr_2.jpg

Julkonsert_bnr_biljetter_kc.jpgKCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Minnesdag för Förintelsens offer

Minnesgudtjänst

Den 30 januari högtidlighölls minnet av Förintelsens offer på Kristet Center. Israels ambassadör Benny Dagan och hans hustru Irit Dagan talade under minnesgudstjänsten, liksom Förenade Israelinsamlingens generalsekreterare Ulf Cahn.

Församlingens pastor, Per Åke Eliasson, inledde minnesgudstjänsten med att tydliggöra skälen för att uppmärksamma den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. En dag som infaller varje år den 27 januari men som uppmärksammades söndagen den 30 januari på Kristet Center.
­- Vi vill uppmärksamma denna minnesdag av flera skäl. Vi vill visa respekt, hedra och minnas Förintelsens offer, de som överlevde och deras anhöriga. Vi vill också ödmjuka oss och be om förlåtelse för Sveriges och kyrkans delaktighet. Sedan vill vi be om välsignelse över det judiska folket och nationen Israel, sade han.

Sex stycken ljus stod uppställda på estradkanten och tändes ett i taget. Varje ljus fick representera en miljon människor av judisk börd som förlorade livet enbart av det skälet, att de var judar.

Minnesgudtjänst

Israels ambassadör Benny Dagan valde att lyfta fram två svenskar som nyligen gått bort, som gjorde insatser för judar under och efter andra världskriget. Han talade också om den drivkraft som i dag finns i Israel och som har fötts ur svårigheter.
­- För omvärlden är de som överlevde Förintelsen symboler för hopp och uthållighet. För oss är de våra bröder, systrar, föräldrar.

Irit Dagan berättade om sin pappa som överlevde Förintelsen och om hur han slutligen kom till Israel.
­- Min pappa var bland dem första som fick komma in i Israel med britternas tillåtelse. Han kom dit med enbart de kläder han hade på sig på kroppen, sa hon. Irit Dagan vädjade också särskilt till de unga människor som var med under minnesgudstjänsten att se det som sitt ansvar att föra vidare minnet och berättelserna till kommande generationer.
­- Snart finns inte många kvar som kan berätta. Min far gick bort för två år sedan, men minnet måste leva vidare, sa hon.

Minnesgudtjänst

Församlingens kör medverkade under minnesgudstjänsten och bland annat sjöngs Israels nationalsång Hatikva. Arrangemang med solister och instumetal musik framfördes också.

När Ulf Cahn talade inledde han med att hedra Cecilia Windefelt, en överlevande som deltog i minnesgudstjänsten. Hon kom till Sverige och Borås efter kriget och togs tillsammans med sina systrar om hand om av pastor Per-Åke Eliassons morföräldrar.

­- Alla överlevare är mirakel. Ni har gått igenom helvetet och sedan kommit tillbaka till livet, sa Ulf Cahn. Cahn talade också om ett särskilt ändamål som en insamling togs upp till.
­- Många överlevare kom inte till så bra länder som Sverige. Väldigt många fastnade bakom järnridån och kom ingenstans förrän efter 1989. De fick inte samma chans att bygga upp ett nytt och normalt liv. Många av dessa kommer nu till Israel och ska bearbeta vad de varit med om, och samtidigt komma in i ett helt nytt samhälle med allt vad det innebär.

Minnesgudtjänst

Insamlingen togs upp till ett äldreboende där personalen är specialutbildad för att möta och hantera människor som genomgått trauman.
­- Det finns inget bättre vi kan ge dessa människor än en värdig ålderdom, sade Per-Åke Eliasson när insamlingen togs upp.

Publicerad: 2011-01-30
Text: Lina Hagström
Foto: Johan Hagström