KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Onsdag 19:00
Guds ord räcker!
Anders Gerdmar
Webb-tv

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Samuel Huss & ungdomarna
Webb-tv
Promiseland
Byggoffer

Söndag 18:00
Nattvardsgudstjänst

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Israel – pionjärernas land

Det Israel vi upplever under vår resa är långt ifrån den bild som media vanligtvis ger. Under våra dagar här får vi komma nära Bibelns land och de vägar vi vet att Jesus vandrade på. Mellan ruiner och ståtliga kyrkor får vi också se värdefulla glimtar ur det moderna Israel och dess utmaningar.

Sharonfrukter


Vi susar fram genom det kuperade landskapet som är så typiskt för Israel, och guiden ber oss med jämna mellanrum att titta först åt höger och sedan åt vänster.
- Till höger ser ni den berömda Megiddoslätten, även kallad Harmagedon. Här har en mängd historiska slag utkämpats i olika tidepoker!
Plötsligt kommer historien så nära. Jag ser framför mig hur Kung David ordnar leden i sin armé och gör dem redo för strid. Tänk att det hände precis här. Plötsligt väcks jag ur mina fantasier av guidens röst igen.
- Till vänster ser ni en av Israels många fruktodlingar. Det var förresten vi som uppfann Sharonfrukten. Vi behövde komma med något nytt när världens länder bojkottade våra apelsiner, förklarar hon målande.

Med en gång är vi tillbaka i nutidens Israel och landets utmaningar blir påtagligt närvarande. Detta är något som kommer att känneteckna resten av vår vistelse här. Israel är ett land med historiskt fascinerande och viktiga platser runt varje hörn. Men det är lika mycket ett land som är världsledande på teknik, och som tagit på sig uppgiften att få öknen att blomstra. Genom att samtala med de övriga i gruppen förstår jag att det vi ska få vara med om är unikt. Det är inte många resor som erbjuder den här blandningen mellan det moderna och det historiska Israel.

Galiléns utmaningar
De första dagarna tillbringar vi i Galiléen i norra Israel, med Gennesarets sjö som utgångspunkt. Vi besöker bland annat Kapernaum där Jesus tillbringade mycket av sin tid, Saligprisningarnas berg och platsen där Jesus upprättade och kallade Petrus efter sin uppståndelse. Men vi hinner också med att besöka två platser där vi får en inblick i det nutida Israel. Tel Hai College ligger nästan så långt norrut som man kan komma, med utsikt mot både Syrien och Libanon.

Tel

- Tel Hai är strategiskt placerat därför att vi vill befolka norra Galilén. Vi har ett utsatt läge, men med Tel Hais studenter befolkar vi området igen, vilket i sin tur lockar företag hit, förklarar Amnon Leshem, vice president vid Colleget.

Längre söderut, längs västkusten, ligger barnbyn Neve Michael. Hava Levene visar oss runt och vi får besöka så kallade ”Family units” som är så speciellt för Neve Michael.
- Många av de barn som bor här vet inte vad en riktig familj är. I våra familjeenheter får de ”föräldrar” och ”syskon” vilket ger en oerhörd trygghet och grund för framtiden, förklarar hon.

Neve

Upp till Jerusalem

Gatuvy

I ett land lika stort som Småland känns inga avstånd långa. Men när vi kliver ur bussen på 800 meters höjd i centrala Jerusalem befinner vi oss i ett helt annat klimat än det tropiska Galilén. Något som också är unikt för landet. Vårt första stopp blir vid västra muren i solnedgången, just när sabbaten träder in. När vi kommit förbi säkerhetskontrollen möts vi av en livlig feststämning. Det pågår en Bar Mitzvah och stämningen kan nästan liknas vid en hockeymatch med glada utrop och jublande sånger. Ovanför västra muren där tusentals judar samlats till bön skymtar vi den berömda guldkupolen till Klippmoskén och bakom oss ligger de kristna kvarteren. Tre världsreligioner som ska samsas om i princip samma yta.

De kommande dagarna i Jerusalem besöker vi traditionella platser såsom Oljeberget, Getsemane, Via Dolorosa och Trädgårdsgraven. Men ett besök som gör ett särskilt intryck är Yad Vashem, ett minnesmärke och museum över Förintelsen. Här skildras inte bara de hemska åren under andra världskriget, man får också en bild av hur det judiska folket kämpat för sin existens i tusentals år. När man sedan kliver ut ur byggnaden, som i sig är ett arkitektoniskt underverk, möter man en oslagbar utsikt över Jerusalems omnejd. I detta finns en djup symbolisk innebörd.
- Staten Israel är vår enda hämnd för Förintelsen, förklarar guiden på Yad Vashem. Att vårt folk tillslut har fått ett eget land.

En resa i tid och rum
Innan vi ger oss av hemåt hinner vi med ytterligare två klimatzoner. Från Jerusalem beger vi oss söderut ut i öknen och mot jordens lägsta punkt. Döda havet, Masada och En Gedis källor ligger alla cirka 400 meter under havsnivån, och det är ett imponerande landskap vi möts av.

Masada

Efter en dag fylld med historia och arkeologi samt det självklara doppet i Döda havet beger vi oss sedan till mellanösterns New York – Tel Aviv. I det härliga medelhavsklimatet får vi god tid att njuta vid havet, men vi hinner också med flera intressanta besök. Bland annat får vi en unik upplevelse då vi besöker ett ålderdomshem för överlevande från Förintelsen.

På Independence Hall får vi en inblick i hur det gick till när staten Israel bildades, och vi får komma nära de pionjärer som byggde landet. När vi sedan går igenom den omfattande säkerhetskontrollen på Ben Gurion-flygplatsen känns det som om vi tillbringat mycket mer än nio dagar här.

De skiftande dagsprogrammen och de många unika upplevelser vi har fått vara med om gör att det känns som att jag har rest i både tid och rum. Men framför allt är jag berikad på både erfarenheter och perspektiv. Jag känner på mig att det inte är sista gången jag besöker Israel – pionjärernas land.

Anna


Publicerad: 2010-12-03
Text: Anna Karlsson
Foto: Anna Karlsson