KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpg 

 

Judisk-kristna relationer


Församlingen stöttar och har vid flera tillfällen gjort insamlingar till förmån för ett alldeles unikt forskningscenter som startades under 2012. Forskningscentret är en del av högskolan The Max Stern Yezreel Valley College i Israel och har inriktningen judisk-kristna relationer. Professor Faydra Shapiro är föreståndare för forskningscentret och visionen om arbetet föddes hos biträdande rektor Sagi Melamed.

– Det var här, i den här lokalen som allt började. Låt ingen får er att tro någonting annat, sade Sagi Melamed när han berättade om hur visionen om forskningscentret för judisk-kristna relationer kom till, under sitt besök i församlingen under Israelhelgen Det andra Israel 2013.
Sagi Melamed berättade att visionen föddes ur den varma och kärleksfulla relation som under åren växt fram med församlingen.  

130421-DAI-SagiMelamed.jpg
Sagi Melamed, Vice President vid The Max Stern Yezreel Valley Collage 

Besök gärna hemsidan för The Max Stern Yezreel Valley College

Hon vill se judar och kristna mötas
Intervju med föreståndare och professor Faydra Shapiro

När frågan kom så var svaret givet. Det här är precis det jag vill göra, säger Faydra Shapiro, fembarnsmamma, professor och föreståndare för det nystartade forskningscentret vid en högskola i Gallileen med fokus på judisk-kristna relationer. Hon är på besök i Sverige för att berätta om sin passion – att öka förståelsen mellan judar och kristna.

– Egentligen är den här typen av utbildning och forskning inte ny och inte heller ny för mig. Det var ungefär samma inriktning på min professorstjänst i Kanada. Ändå är detta ett unikt initiativ, just för att det sker i Israel och på judisk grund. Den är den första i sitt slag, säger Faydra Shapiro.

The Galilee Center for Studies in Jewsih-Christian Relations är ett alldeles nystartat forskningscenter vid högskolan The Max Stern Yezreel Valley College. Centret är sprunget ur en dröm och vision om att visa på samhörigheten mellan kristna och judar och att skapa en akademisk mötesplats för ömsesidigt utbyte.
– Vi har inte ens varit igång i ett helt år men redan fått enormt positiv respons. En judisk student berättade att han nu kan se kristna som verkliga bröder och för en annan var ett studiebesök i en kyrka i Nazaret en omvälvande upplevelse, berättar Faydra Shapiro, och tillägger att studenterna inte bara är judar utan även kristna och muslimer.

Professor Faydra Shapiro är på besök i församlingen Kristet Center Örebro för att tala under Israelhelgen
Det andra Israel.
– Den gåva som togs upp när vi besökte den här konferensen förra året var en viktig del i att vi kunde starta igång centret. Det är dessutom så att Sagi Melamed, biträdande rektor vid vår högskola, fick visionen om detta center efter att ha mött den här kristna församlingen och blivit så överväldigad av det kärleksfulla bemötandet, säger Faydra Shapiro.
Just nu pågår centrets utveckling för fullt. Bland annat utformas kursplaner och biblioteket utökas med litteratur som berör judisk-kristna relationer. Nya kontakter knyts och förberedelser sker för att kunna ta emot kristna grupper som besöker Israel och som vill lära sig mer om judiskt liv och kultur.

– Alltför länge har judar och kristna försökt glömma och stryka ett streck över historien. Men vi behöver komma ihåg. Först då kan vi närma oss varandra och också börja förstå varandra. Vi behöver mötas, brottas med vår egen och den adres idéer, historia, teologi och fruktan. När jag tänker på den fortsatta utvecklingen av det här centret för judisk-kristna relationer så är det en metafor som slår mig som riktigt passande. Den finns i Ordspråksboken och lyder: så som järn ger skärpa år järn, så skärper en människa en annan.

130421-DAI-FaydraShapiro.jpg
Professor Faydra Shapiro, Director of The Galilee Center for Studies in Jewsih-Christian Relations